Isnin, 3 Jun 2013

Chinese Food - Baby Sawi/Pakchoy Sos Tiram

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum dan salam sejahtera uolls... Monday mood... hah tu dia dah mai dah Monday mood... Asal tiba ja hari Isnin hah mula lah semua dok malas dan lemau je nak buat kerja.... Ater dah cuti 2 hari (Sabtu dan Ahad)... tu baru cuti 2 hari kalau 2 minggu haish lagi laa.... Agak nye mau kepala atas meja ja... hahahaa... Tak kira lah yang masuk opis ka yang kerja kat umah ka semua cam tak bermaya ja setiap hari Isnin kan....haish... Jangan wei jangan... Jangan di layan dengan malas or lemau itu... Nanti semua kerja tak menjadi hari ni.... Meh korang baca entri aku ni sambil layan kerja korang...

Hari ni aku nak share satu resepi Chinese Food...(Chinese food la sangatkan sambil tangan kat atas bahu)...hahaha... Resepi ni memang aku dah banyak kali makan tapi kat kedai-kedai makan lah nak buat sendiri tidak lagi... Tetiba sorang kakak ni dah bagi resepi kat aku acaner nak buat so aku share kan pada korang... Thanks pada Kak Siti... Maybe kakak selalu baca entri kita ni kan... Tu yang sudi share resepi kat kita...huhuhu... Terharu nye...Very the simple rupa nye nak masak sayur ni... yer-yer je aku ingat payah... Tulah dia belum buat dah kata susahkan mana nak menjadi kalau takde usaha.... Jom layan resepi....


Baby Sawi/Pakchoy Sos Tiram( Chinese Food )



Bahan-bahan :-

5 pokok baby sawi/ pakchoy
3 ulas bawang putih   } potong dadu
1/2 bawang besar      } potong dadu
3 sudu besar sos tiram
1 sudu tepung jagung  } bancuh dengan sedikit air
Garam
Sedikit air
Sedikit minyak






Cara-cara:-

- Potongkan baby sawi/pakchoy sepokok-sepokok. Bersihkan baby sawi/pakchoy.
- Kemudian didihkan air dalam periuk. Masukkan sedikit garam dan titiskan sedikit masak. Celurkan
   seketika baby sawi/pakchoy.
- Angkat dan toskan air.
- Dalam periuk lain. Masukkan sedikit minyak masak. Tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga
   kekuningan.
- Masukkan sos tiram dan sedikit air. Kacau rata.
- Tuangkan bancuhan tepung jagung dan sedikit garam. Kacau sebati.
- Tutup api dan boleh di tuangkan di atas sayur baby sawi/pakchoy tadi.



Tiada ulasan: