Isnin, 20 Januari 2014

Cencaru Tumis

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum dan salam sejahtera... Yuhuuu.... Ambik mood diri sendiri ni... Gaya macam tengah excited dan ceria sangatkan padahal nye....ermm...

Kita ni kan sebenarnya tengah layan mata tau... Mata tengah ngantuk perut pulak tengah berkeroncong berdangdut bagai, minta diisi tapi mood malas tahap gaban nak cari makanan... Sebab dah bosan makan makanan yang sama je kat opis ni... Kalau kat rumah tu boleh gak mereka-mereka menu sendiri... Ni kalau kat opis mana nye dapat... Makan je lah kat kedai ikut selera orang kedai tu masak...hrmmm...

Cerita bab mereka-mereka ni hah kita nak share satu resepi yang memang main campak-campak je masak nye... Senang dan simple sesangat...hahaha.... Menu untuk time malas pun hokeh gak ni... Jom layannn...

Cencaru Tumis




















Bahan-bahan :

2 ekor ikan cencaru
1 biji bawang holand (potong dadu)
6 biji cili (belah dua)
1 sudu besar sos tiram
Minyak secukupnya
Sedikit air
Garam
Kunyit
Serbuk perasa

Cara-cara :

- Potong dua ikan cencaru dan tidak perlu buang kulitnya. Kelar di bahagian belakang.
- Basuh dan kunyit garamkan ikan cencaru tersebut.
- Gorengkan ikan cencaru dan tidak terlalu garing.
- Angkat dan ketepikan.
- Tumiskan bawang dan cili. Masukkan sedikit air dan masukkan sos tiram.
- Masukkan garam dan perasa. Kemudian masukkan ikan. Gaul sebati. Siap..

Tiada ulasan: