Selasa, 4 Februari 2014

Resepi Cengkodok Versi 2014..

Bismillahirahmanirahim....

Assalamualaikum dan salam sejahtera.... Salam kerinduan pada rakan-rakan alam maya Acu...muaahhh2..
Alhamdulillah masih diberi kesempatan lagi untuk menitipkan entri terbaru untuk hari ini.... Semoga kalian sihat hendaknya... Mungkin ada yang cuti lagi dan ada yang dah bertugas pada hari ni... Tapi mesti ada mood cuti lagi kan walaupun dah mula berkerja... Lagi-lagi hari Isnin kan...hadoii nye pun.... Hari ni Acu keseorangan bertugas... Sebab Ibu L cuti kena jaga Adam Hakimi... Sebab pengasuh nya a.k.a Wan Ngah nye pergi ngantor Kak Ngah daftar masuk kolej arini....

Hah berbalik pada tajuk kita...hamboiii... Sakan kan tajuk nye....hehhehe... Padahal takde lah sangat... Hari ni Acu nak share satu resepi yang petang semalam dok reka-reka sendiri...muahahahaha.... Petang semalam Acu try satu resepi ni... Cengkodok Ikan Bilis + Biskut Lemak....hahahaha... Jom layannnn....

Cengkodok Versi 2014 a.k.a Cengkodok Ikan Bilis+Biskut Lemak
Oleh : Arecu Husain





Bahan-bahan :

2 senduk tepung gandum
1 sudu besar ikan bilis
4 keping biskut lemak ( diramas guna tangan je supaya hancur kasar )
1 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 sudu kecil cili kering yang telah dikisar
Air secukupnya untuk membancuh
Garam
Minyak untuk mengoreng

Cara-cara :

- Tumbuk ikan bilis bersama bawang putih.
- Kemudian bancuhkan tepung bersama air dan kacau hingga sebati. Masukkan garam, cili kisar dan ikan bilis yang telah ditumbuk tadi.
- Mayang bawang besar dan gaulkan dalam bancuhan tepung tadi. Kemudian masukkan biskut lemak yang telah di hancur kasar.
- Setelah sebati adunan bolehlah di goreng hingga kekuningan.

p/s : Cengkodok sedap dan rasa ranggup dan jangan lupa hidangkan bersama cili sos...

Tiada ulasan: