Rabu, 18 Mac 2015

Betik Masak Manis

Bismillahirahmanirahim...

Assalamulaikum dan salam sejahtera... Alhamdulillah hari ini masih di beri kesempatan lagi...

Syukur alhamdulillah... Cuti haritu Acu dok sesah rumah orang nak cari buah betik tapi bukan betik masak tapi betik yang kuning-kuning sikit... Alhamdulillah dipermudahkan.. Dapatlah 2 biji yang sangat chomel... Tapi idak masak haritu juga... Balik kerja hari Selasa baru Acu masak untuk menu makan malam...

Kadang-kala lauk-pauk yang simple macam rebus-rebus dan bening itulah yang membuatkan sesi tarik menarik periuk nasi...hihi... Lelagi makan reramai... Macam-macam alasan ada nak menambah nasi... Ada yang kata kuah terlebihlah, lauk lebih pula dalam pinggan...hadeiii... Acu nak kongsi resepi yang mudah lagi senang ni... Acu tak taulah uolls panggil masakan ni masak bening ke tumis ke tapi family Acu panggil masak manis betik...

Masak Manis Betik


Bahan-bahan :

1 biji betik separuh masak (dipotong serong)
1 biji bawang besar
1/2 sudu cili kisar
Secubit belacan
Sedikit ikan bilis(dikopek)
Sehelai daun kunyit
Air secukupnya
Garam
Serbuk perasa

Cara Menyediakannya :

Potong betik seperti di bawah. Jangan terlalu tebal nanti lambat pula empuknya

Kemudian basuh betik dan masukkan ke dalam periuk.
Masukkan air sedikit dan kesemua bahan lain. Jangan terlalu banyak sangat air.
Kacau rata sehingga empuk betik.
Siap..


1 ulasan:

BTS berkata...

macam sodap je.
tak penah makan