Rabu, 22 Oktober 2014

Kerabu Kacang Botol Isi Ikan

Bismillahirahmanirahim...



Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Syukur alhamdulillah... Hari ini menu apa? Ke makan luar? Kan cuti raya deepavali hari ini kan... Acu pepagi tadi pergi terjah market Tanjong Karang nak cari bahan untuk merealisasikan menu yang Acu asyik tenung je dalam majalah RASA edisi Mei 2014... 

Kerabu Kacang Botol Isi Ikan
Sumber: Majalah RASA

Bahan-bahan:

150gm kacang botol (dipotong halus)
150gm isi ikan tengiri (direbus dan dihancurkan isinya)
150gm kelapa parut (disangai)
70gm udang kering (ditumbuk)
50gm daun selom (dihiris)
4 biji bawang merah (dimayang)
2 ulas bawang putih (dimayang) 
30gm halia (dihiris halus)
5 tangkai cili padi (dihiris)
2 biji cili merah (dihiris)
2 sudu makan kerisik
Garam dan perasa

Cara menyediakan :

Masukkan kelapa parut yang telah disangai ke dalam periuk bersama bahan-bahan kerabu yang lain kecuali kacang botol dan isi ikan tengiri. Masak sehingga kelapa betul-betul masak. (Tapi Acu masakkan sekejap je)
Kemudian masukkan kacang botol dan isi ikan tenggiri. Gaul rata dan sebati.
Masukkan garam dan perasa.
Siap dihidangkan.

Tiada ulasan: