Rabu, 18 Mac 2015

Char Kuew Teow Untuk Semua

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua... Malas nak cerita nak ngomel tentang ketidak rajinan Acu meng up date blog ni sekarang.. Tengok blog ni pun macam dah redha je dengan cik empunya nye...hahaha... 

Terima kasih sangat pada yang berkongsi resepi ni sebab sangat membantu Acu untuk menghasilkan dan merealisasikan hajat seseorang yang sangat-sangat nak makan char kuew teow ni... Sangat mudah di sediakan dan cepat... Jimat masa... Dan hasilnya pun alhamdulillah.. Resepi ni Acu dapat dari http://seleradapurkita.blogspot.com... 
Jom kita jengok resepinya...

Char Kuew Teow



Bahan-bahan Untuk Paste Char Kuew Teow

200gm udang (dibuang kulit)
250ml air
4 ulas bawang putih (diketuk)
6 sudu besar sos tiram
3 sudu kecil kicap pekat
3 sudu besa kicap manis

Bahan-bahan Lain :

1 bungkus mee kuew teow kecil 
Taugeh 
Daun kucai
Cili boh / cili kisar
2 biji telur
Cili jeruk
Sedikit minyak masak untuk menumis

Cara Menyediakan Paste :

Rebus udang sehingga masak. Kemudian angkat. Masukkan kesemua bahan-bahan paste char kuew teow tadi ke dalam air rebusan udang kecuali udang.
Kacau kesemuanya dengan api sederhana hingga rata dan pekat.
Panaskan minyak masak kemudian tumiskan cili boh mengikut tahap kepedasan yang diminati sehingga naik bau.
Masukkan 3 atau 4 sudu besar atau secukupnya lebih boleh simpan tapi Acu masukkan semua sekali...
Masukkan sedikit air. Pecahkan telur dan kacau rata. Akhir sekali masukkan mee char kuew teow, udang, taugeh dan daun kucai. Tutup api dan siap.
Makan bersama cili jeruk sangat sedap.


3 ulasan:

kesturi berkata...

... ermmm terliur le beb tengok char kuew teow ni !

*cik cempaka* berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
*cik cempaka* berkata...

hihi...saje je nak bagi terliur...