Isnin, 3 Februari 2014

Happy Family.... Bbq time....

Bismillahirahmanirahim....

Assalamualaikum dan salam ukhwah untuk semua....

Nak story pasai sempena cuti CNY tahun 2014 ni... Sempena cuti ada kumpul reramai kat umah tue dengan Kak Long ada, Alang satu family gan pakej Mak Tam pun ada yang takde Uda je... Lagi pun Kak Ngah minggu-minggu akhir ada kat umah tu, sebelum pergi masuk kolej... So yang demikian nya Acu dengan berbesar hati dengan poket tak berapa nak besar dan berhajat besar nak buat bakor-bakor kate nye...hahahaa... Buat bbq di rumah... Memang seronok bakor-bakor ni tapi yang nak membakor tue teman idak ler....

Satu hari tu dari pagi hingga ke malam tak tentu arah asyik duduk di dapur aje kejer nye.... berdiri hokeh bukan duduk... Penat sesangat tapi hati ni besor no nak melayan kan orang-orang yang ada balik tu, tabah kan hatilah jugak... tu pun berterima kasih sangat lah pada yang membantu... Membantu melelapkan mata khusus nya yer.... hah ayat sentap kejap...

Bayangkan lepas bagun solat subuh tu dok kejap layan zikir-zikir pagi dalam lappy Kak Long sambil sesi kejutkan si Kak Long bangun tidur... payah bebenor bangun nye... dalam jam 8 pagi start motor arwah abah gerak pergi kedai Kak Yati beli nasi lemak layankan tekak Pak Buyong ngidam nak nasi lemak Kak Yati pulak... Dalam jam 8.20 pagi aku start plak Si Kuning aku nak pergi Tesco beli barang untuk sesi bbq malam nye... Sebelum pergi Tesco singgah kejap beli santapan pagi... Tadi tak dan dah nak makan nasi lemak kat umah Acu dengan Kak Long layan nasi lemak kat tepi CIMB Bank kat Kuala Selangor... Bungkus kitorang layan kat kedai mamak kat Tesco sambil perkena teh tarik kaw..kaw... Dah kenyang mulalah operasi menjelajah satu Tesco tu... Dari bahagian sayur ke bahagian ayam... dari bahagian ayam ke bahagian sos... dari bahagian sos ke bahagian ayam balik... sebabnye rasa macam tak cukup pulak kepak ayam ni....hah tu lah hati aku ni memang suka sangat macam gitu.... so patah balik ke bahagian ayam... hokeh Kak Long jangan nak stress-stress ikut Acu kamu ni membeli belah okeh... Membebel jugak lah Kak Long... Nak tak nak dia tetap kena follow sebab aku chief...hahahaha....

Dah agak-agak puas beli barang kitorang terus balik... Sesampai je rumah ada misi lain pulak... Operasi petik pucuk paku pulak.... Kami berlima (Mak tam, Kak Long, Kak Ngah dan Jiha) ke galak kitorang mencari pucuk paku... untuk menu tengah hari dah plan dah nak buat kerabu pucuk paku.... Sebab dah lama tak layan kerabu pucuk paku...  Tak jauh pun kawasan nye ni... hujung kampung je... dalam 100 langkah je dari rumah...hehhehee...

Tengah hari memasing dah lapar macam lipas kudung masak.... masak reramai memang cepat je... bersilat berzapin bagai kat dapur semua...hahaha.... Habis masak makan terus... Acu tak dan pun nak makan reramai sebab nak standby kan barang-barang untuk perapan ayam bbq dan homemade ais krim pulak... Masa masak tengah hari tu sempat gak buat kerepek ketam...hah yang ni nanti aku share kan resepi nye okeh...

inilah kerepek ketam

dan jom layan malam kejadian bbq....






Ini pulak orang kuat membakor...kita bakor je yer....


Kak Long dan Mak Tam.....

Memang tak sempat nak snap gambar kepak ayam bbq, ikan bakar dan sosej bakar sebab bila masak je habis kena sambor... permintaan hangat katakan...hehehe.... Alhamdulillah tertunai gak hajat aku... Time kasih pada Alang sebab berlanja ikan pari yer... Memang tip top la resepi bbq kepak ayam dari sini time kasih yer sebab resepi nye memang sedap cam tak percaya je Acu boleh buat kepak ayam bbq tip top ni...hehehe... bangga sekejap... Insya Allah lain kali kita buat lagi yer... dan harap semua adalah berkumpul masa tu... Uda sila pastikan kehadiran anda yer...hahaaha...

with sista and mak tam....

hah yang ni pulak gambar petang sebelum malam kejadian bbq... yang ni dalam kereta masa on the way nak pergi shopping kat Butik Anggun Tanjong Karang... sis yang bershawl kelabu tue 2nd round pergi butik tu..... Sakan shopping nye.....


Popia nestum ni pun petang hari yang sama jugak aku buat.... ni resepi kakak sepupu ai yang kongsikan... memang sedap sangat dan mudah membuatnye... ni bakal salah satu kuih untuk raya tahun ni...Insya Allah... thanks Kak Siti...

Alhamdulillah... apapun yang di lakukan ikhlas kerana Allah pasti kan berjaya..... Love u my family....


3 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Best bila kumpul ramai2 pastu ada projek BBQ Cik cempaka... rasa berbaloi Sgt masak bila org suka kan ;)

*cik cempaka* berkata...

setuju sgt kak hayati...berbaloi penat pun x pe...janji org makan habis...hehhee...

Herni Hakimi berkata...

makan besoq na.. :)