Isnin, 20 Januari 2014

Home made : Ais Krim Oreo

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua... Alhamdulillah masih diberi kesempatan lagi...

Apa khabar semua uolls?... iolls alhamdulillah walaupun macam perit-perit tekak bila bangun tidur tapi bila masuk tengah hari dah okey dah...muahahaha... Sakit dan sihat tu rahmat yang Allah bagi, sebagai hamba kita terimalah seadanya dan redha... Penting tu...

Nak story semalam punya cerita ni... Semalam tak dan nak up date sebab busy sesangat... Busy ke hape nye hah ni yang nak story ni... Semalam iolls busy home ice cream uolls... Hari tu dah try perisa durian dan kali ni gatal-gatal sangat nak try perisa jagung pulak... Tapi memang excited sangat...hihihi.. Tapi dah alang-alang membancuh baik buat sekali banyak perisa... Takde makne nye satu perasa je.... Kat rumah iolls tu banyak mulut yang perlu di sumbatkan....hahaha... Past tu bukan selalu pun rajin cenggini kan... So semalam selain dari perasa jagung ada jugak lah perasa oreo dan milo... Mari iolls share kan resepi nye tapi ni iolls bagi resepi untuk oreo yer... Kalau perasa jagung next entry la yer...heheeehe....


Home Made Ais Krim Oreo



Bahan-bahan :

1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
1 biji telur (buangkan pusat telur)
1 sudu besar ovalett (pasti yang halal)
1 sudu kecil esen vanilla
6 ketul biskut oreo (asingkan krim dan kisar biskutnya)

Cara-cara :

- Masukkan semua bahan ke dalam mixer (susu cair, susu pekat, telur, esen vanilla dan ovalett).
- Mixer kan semua bahan selama 15 - 20 minit.
- Masukkan ke dalam bekas dan taburkan oreo yang telah dikisar. Gaulkan bagi serata. Kacau dengan sudu   je pun boleh kalau nak buat banyak perisa asingkan lah dulu bancuhan yer...
- Hiaskan bahagian atas adunan dengan lebihan biskut oreo.
- Simpan dalam peti sejuk semalaman.

4 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sedapnya cik cempaka... dah lama akak tak buat homemade aiskrim ni...

*cik cempaka* berkata...

hehehe...buatlah lagi kak...mesti teringin nak buat lagi kan....hehee

BUNDA a.k.a KN berkata...

salam ukhuwah daqri bunda...

nampak sedap ais krim ni...

*cik cempaka* berkata...

wsalam...bunda jemput yer mengetest resepi ais krim pulak...hehhe