Ahad, 17 Mac 2013

Mari...mari...mariiii....

Salam dan selamat malam uols....

Malam yang sepi..pi..pi...pi...Pak Mat jual topi..pi..pi..pi...
topi yang koyak...yak..yak..yak...Pak Mat jual tempoyak...yak..yak..yak...
hah ingat lagi tak lagu ni...hahahahha...masa kecik-kecik dulu tak puas nak nyanyi kan so malam ni merepek plak...hahaha...malam ni bukan nak citer pasal tempoyak or nak jual lagu pun...hahahha...setop..setop..setop...ekehkehkeh...

Okey..okey..okey..Malam ni sebenak-benak nyer...haish..benak plak..salah tu..salah..
yang sebenar nye nak story pasal hari ni ai ade bikin itu kek lah...hahahhha..jangan tak caya uols...ai wat kek ok... kek asam manis lagi tu tau....tapi kan hari ini ai sangat berbangga coz kek yang ai wat kali ni sangat lah sedap dan gebu... serius ok... gebu macam ai... ahaks....pape pun resepi ni ai amik dari blog jugak...time kasih pada kak yatie sudi share kan resepi tu... toceh.. toceh... toceh...hikhik... menurut kak yatie resepi ni dari Chef Zubaidah...pape pun thanks pada Master-master memasak ni...hehehehhe..
Izin kan saya kongsi kan resepi tu di sini.... mari kita lihat... jangan lihat n tengok je tau... cer try mesti berjaya punya coz very the simple recipe.....sebab ai pun bukan pandai sesangat memasak ni... sebelum nak wat mesti g kat google cari resepi yang simple n sedap...dan satu lagi mesti barang-barang yang mudah di dapati...so jom kita layaannnn......


KEK ASAM MANIS KUKUS
RUJUKAN : Kak Yatie

Bahan-bahan :-

  • 325 gm mentega
  • 250 gm gula kastor
  • 300 gm tepung naik sendiri
  • 6 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 100 gm kepingan asam manis ~ dipotong halus


Cara- Caranya
  1. Sediakan loyang berukuran 8x8x3 inci. Sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek. Panaskan kukusan dengan api yang besar.
  2. Pukul mentega dan gula hingga sebati. Masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga rata.
  3. Tambahkan esen vanilla dan teruskan pukul. Akhir sekali masukkan tepung dan kepingan asam manis.
  4. Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam loyang. Tutup loyang dengan kepingan aluminium foil.
  5. Kukus kek selama 1 jam dengan api yang besar atau sehingga kek di masak dengan sempurna.
  6. Sejukkan kek sepenuhnya di atas redai setelah masak sebelum di potong dan dihidangkan. 
**Aluminium foil tu hendaklah di sapukan mentega di permukaan yg hendak ditutup adunan. Maksudnya di sebelah bawah supaya kek tak melekat bila dah masak nanti. Slmt Mencuba. 

          Hasil nya....


Jeng..jeng..jeng...inilah hasil nye...

Nyum..nyum..nyum...sepotong telah dilarikan...huhu....

Yuhuuuu....jangan tak caya....korang cer try tau...okey lah cukup untuk malam ini...
Insya'Allah dengan izin Allah kita jumpa lagi di lain entry orait...gud nite uols...daaaa...wassalam...





2 ulasan:

Sudirman Thrasher berkata...

wah nampak sedap nti akk dtg bt tuk aku blh dr ucu dian

*cik cempaka* berkata...

hahaaha...ala yan ko lg pandai masak..aku tgok mcm2 ko masak...