Khamis, 21 Mac 2013

Virus lemau dan Si kuning...

Bismillah...(ingat wat pape kalau nak lebih berkat kene baca kalimah ni)

Assalamualaikum dan salam kembali setelah semalam aku tidak meng-up datekan blog semalam...(hah tengok aku telah merosak kan bahasa)

Semalam aku tidak bermaya, lemau, letih senang citer mood elek...hahahaha.. semua ada..pakej tu... ni pun ada gak rasa sikit-sikit virus tu tapi di gagah kan jua...sebab tak nak lah blog aku ni kang bersawang, berlalang bagai kan... hish syuh..syuh..syuh...dah ku halau kan lelabah bagai...heehehehe...
tapi memang serius korang semalam letih nyer lah badan aku rasa... ari ni aku tak nak dah layan lemau n virus tu... penat wooo... kita setop bab lemau dulu yer...

Bulan Mac 2013 ni memang maut sungguh kewangan aku... surut macam air dalam kolam umah aku je...asik surut memanjang... hape ke idak nyer surut ni gara-gara bende alah ni lah...
                                                               
tamat nye 25 Mac 2013...
ni roadtax baru

Memanglah roadtax tak mahal tapi yang menjadi kan mahal sebab nye Si Kuning aku tu abah beli kan 2nd dan aku tak proses tukar hak milik lagi.... Nasib lah hati aku ni tergerak nak wat roadtax ni awal kalau aku tunggu sehari sebelum tamat tarikh ni mati jugak aku.. masa aku pergi check kat Pejabat Pos Kak Ina (kenalan aku yang kerja kat Pejabat Pos) gitau aku Cik Kuning aku ni ada 2 SAMAN!!... OMG... punya terkejut terjerut nye aku masa tu Allah je yang tau... bukan lah tak nak ngaku yang aku ni pun ble tahan gak kat atas jalan raya tu kalau dah dapat pengang stereng...tapi idak lerr sampai cam pemandu F1 tu...aku masih ingat lagi pada orang-orang yang aku sayang n kata-kata kawan aku " kalau memandu laju-laju dan mati itu dah dikira membunuh diri"...hah tu lah kata-kata kawan aku... xnak lah aku membunuh diri...dosa wooo..

Tapi tu bukan aku yang memandu sampai kene saman...owner lama kete aku tu yang punya....1 saman kat Cik Kuning aku ni dan 1 saman lagi kat flat kete lain...sebab masa Kak Ina tu check naik tau nombor flat nye.. so tak ble nak tipu lah kan...

Idak ku tau plak kat Pejabat Pos tu ble plak wat  tukar hak milik kenderaan ni... rupa-rupa nye bole sebab nanti dorang ada runner yang akan bawak kereta yang nak ditukar hak milik tu ke Puspakom... mungkinlah ada orang dalam bagai tu...banyak sangat proses nye.. tu lah aku kene tanggung semua perbelanjaan nye... yang saman tu aku yang kene cover 400 hengget sebab aku dah takde contact owner lama...lagi ic owner lama dah tukar ic baru tak sama dengan yang dia bagi kat aku pada geran kete tu... so cover lagi 200 hengget... upah runner lagi... memula bos Pejabat Pos tu gitau aku barget dalam RM 730.00 tup..tup.. memacam bagai nak kene cover semua nye aku kene 1130.00 hengget... tengok berapa banyak pitih kawe habis...huhuhu...habis ku korek ku kerok simpanan aku... ape nak buat kan awak bujang mak pun takde so kenelah tanggung semua di bahu sendiri.... Moral story :- kene lah lebih membuat simpanan kelak... pada korang-korang yang nak or berhajat beli kereta 2nd tu cepat-cepatlah tukar hak milik tau... jangan jadi cam aku ni... dah nak 'membuang' baru nak gali lobang.. acaner tu??? memang tak dan lah kan...hahahaha... "tak pe belajar dari kesilapan Maah"(ayat nak sedap kan hati sendiri) haahahaha...

Itu baru tukar roadtax belum lagi dengan masalah lain lagi....bulan ni memang banyak nak di setle kan dan banyak nak keluar duit...huhuhu... tapi tidak untuk bulan ini sahaja korang tau... bulan April dan Mei ni pun banyak jugak nak pakai duit... "Ya Allah sesungguh nya janganlah aku menjadi seorang yang membazir dan kedekut..limpah dan murahkanlah rezeki hambaMu ini...Amin..."

                                                               

3 ulasan:

Sudirman Thrasher berkata...

ape nk bt da nasib badan sabo je la maah dr ucu dian

Sudirman Thrasher berkata...

;)

*cik cempaka* berkata...

hehee...2 r kn...dh tertulis smua nye kn...'sabarlah wahai hati'....