Khamis, 12 Jun 2014

Home made : Mee Bakso

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum dan selamat pagi semua...

Alhamdulillah kita masih diberi kesempatan bertemu dan bersua disini... Acu dah lama sebenarnya nak up date entri ni tapi tunggu punya tunggu memang sampai ke sudah tak ber up date... so hari ni kena gagahkan juga sebab mana tahu lah ada yang teringin nak buat mee bakso untuk santapan kenduri bulan Syaaban ni... Alhamdulillah... perkara yang baik elok kita panjang-panjangkan... resepi ni pun Acu dapat dari my sister in low dan baru kami pratiskan minggu lepas untuk santapan menu petang bersam keluarga... sister in low pulak dapat resepi ni dari adik nya yang Acu panggil Kak Ton... kelass kaw-kaw bakso nya.... memanglah kaw-kaw kan sebab Kak Ton pun dapat resepi ni dari Indon mali oooo... itu menurut info my sister in low la... mudah dan tak banyak kos pun resepi ni... good... menarik sangat... seperti tag line tesco " tidak perlu ikat perut "...hakhak...

Mee Bakso





Untuk bebola

1 bungkus daging cincang (peket besar boleh dapat hingga 20 - 30 pcs)
3 biji bawang merah
1/2 bungkus bawang goreng
2 biji bawang putih
Sedikit garam
Serbuk lada sulah
2 atau 3 biji telur
Setengah bungkus tepung ubi (jika adunan lembit boleh masukkan 1 bungkus)

Untuk kuah

3/4 biji bawang merah }dihiris
3/4 ulas bawang putih }dihiris
1/2 inci halia }ditumbuk
2 batang serai }diketuk
Rempah ratus 4 sekawan (bunga lawang, kayu manis, buah pelaga dan cengkih)
2 sudu serbuk lada sulah
1 kiub besar pati daging
1 keping asam gelugor
Air secukupnya

Cara-cara membuatnya :
Untuk bebola

- Semua bahan dicampurkan dan di gaul rata
- Kemudian dibentukkan bulat
( Jika suka boleh tambah lobak merah yang di parut dan daun sup yang telah dipotong halus ke dalam adunan bebola)

Untuk kuah

Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan dulu serai hingga naik bau.
Kemudian masukkan bahan yang dihiris dan ditumbuk tadi sehingga garing.
Masukkan air, pati daging, serbuk lada sulah, garam dan perasa.

Kemudian masukkan bebola tadi. Masukkan pelahan-lahan hingga habis dan jangan kacau untuk menggelakkan bebola hancur. Bila bebola telah masak ia akan timbul dipermukaan kuah.

Untuk bahan lain seperti :

Mee, taugeh dan sayur sawi hendaklah di celur seketika.













Bahan hiasan

Limau kasturi
Kobis
Bawang goreng
Daun sup

Untuk sos cili kami guna kicap ABC Pedas... senang dan lagi mudah...hihi...

Selamat mencuba yer... terima kasih pada Kak Ton dan my sister in low sebab share resepi ni... dan sangat gigih memasak hari tu... kesian my sister in low berpeluh sakan di dapur..

1 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sedapnya.. acu.. akak baru buat minggu sudah..