Assalamualaikum... Yuhuu... Anybody home...hehehe... Ini bukan apa ni lalok sikit coz over doss makan ubat... So inilah kesannya...
Today ai nak buat entry resepi apam beras... Resepi permintaan anak buah ai... Malam minggu lepas ai tengah buat apam beras kebetulan anak buah ai ni datang... Dia kata macam sonang je acu buat apam ni.. So dia pun mintaklah ai share kan resepi apam beras ni... Resepi ni pun ai dapat dari Ibu Linda... Memang sonang sangat pun nak buat apam beras ni tak payah nak guna tapai or nasi perap bagai... Lepas tu sukatannya pun guna cawan je tak payah nak keluarkan timbang bagai... Jom kita tengok resepi nya....
Bahan-bahan:-
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 sudu kecil mauripan
Kelapa parut campur sedikit garam(digaul)
Cara-caranya:-
-Blend nasi dan air hingga hancur.
-Kemudian masukkan gula dan blend lagi hingga sebati.
-Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan mauripan. Kacau rata.
-Masukkan nasi yang di blend tadi ke dalam bekas tepung tadi. Kacau rata.
-Perapkan adunan selama 3 jam. (Kalau tidak perap nanti apam nya tak naik dan gebu)
-Panaskan pengukus dan balut penutup pengukus dengan kain supaya air wap tidak jatuh di atas apam.
-Sapukan sedikit minyak pada acuan.
-Kukus selama 15 minit.
** Apam beras sedap di makan bersama kelapa parut.. Kalau suka ada warna-warna, korang letak je pewarna dalam adunan hokey...
Selamat mencuba....
Apam beras yang sedang di kukus... |
Jeng..jeng...jeng..inilah hasil nya.... |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan