Khamis, 20 Mac 2014

Home Made : Ais Krim Strawberry

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum dan salam satu Malaysia...hihi...

Hari ni Acu merajinkan diri sedaya upaya untuk up date kan umah yang tak seberapa nak indah ni... Nanti jemu pulak uolls singgah dok intai-intai takde pun entri baru kan... So kenalah rajinkan diri ni...

Last weekend my brother balik kampung... Kebetulan dorang satu family pergi Cameron Highland aritu... Acu tak dapat nak follow sebab Acu pergi Terengganu dengan my bff...yuhuuuu...beronok-ronok kami di sana...haish ni satu lagi entri yang tak dan nak up date... Nantilah ye uolls... Faham-faham jelah Acu yang single mingle ni tapi sibuk nye macam ada anak satu dozen...muahahaa... Hokeh berbalik pada cerita Cameron tadi... Acu sempat buat kiriman lagi kat my sister in low..." belikan sos stoberi yer.. nanti orang nak buat ais krim stoberi..." Dengan kasih dan sayang nye my sister in low maka nye membelikanlah permintaan yang tak seberapa adik ipar nye ni...hakhak... kena pujilah kan... Nanti next trip mana tau Acu boleh follow-follow....hakhak... sungguh tidak baik kerana membuat sesuatu mengharap balasan... uolls jangan ikut hokeh...

      Inilah rope nye sos stoberi kata ku...

Tapi dah terang-terang tulis jam estra kan... Belasah lah yang penting sodap di makan...

Dan ini hasilnya...

Sabar yer.. Jangan sampai meleleh air liuq... Meh Acu share kn resepi nye...

Home Made : Ais Krim Strawberi

Bahan-bahan:
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis
1 sudu besar ovalett
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu emulco strawberi
4 sudu jam extra strawberi(nak letak lebih pun boleh)

Cara-caranya:
- masukkan susu pekat, susu cair, telur, esen vanilla dan ovalett dalam mixer. 
- mixer dalam 15 ke 20 minit. Sehingga adunan menjadi tekstur dan likat ala-ala cream...
- Kemudian masukkan emulco strawberi dan mixer lagi hingga sekata. Bila dah sekata warnanya masukkan pula jam extra strawberi tadi.
- Akhir sekali masukkan adunan ke dalam bekas dan beku kan semalaman.

Selamat mencuba!...








2 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sedapnya ;)

*cik cempaka* berkata...

sedapp sis...cer try..sedap hingga menjilat sudu gitew...hehehe...