Jumaat, 30 Mei 2014

Salad Romaine Tumis

Bismilahirahmanirahim...

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada semua yang sudi menjengah entri Acu ni...

haiii...

Acu nak share satu resepi dengan uolls... so very simple dan bahannye pun mudah je nak cari... ala-ala inglish + melayu punya masakan...hahaha... sangatlah inglish kononkan...

Memula Acu makan ni masa bff yang masak... bila tengok bff masak salad ni terfikir..."emm..sedapnya...mesti ranggup ni..." masa tu tak tanya pun acaner akak tu masak, tapi Acu peratikan je... tapi biasalah Acu ni kalau tengok mesti tabiatnya hilang ingatan... tengok tapi lupa bila nak buat... nyampah tau... past tu mulalah reka-reka sendiri... janji ada rasa... sekali hari tu ada try buat kat rumah... buat sikit dulu takut orang tak pandang pun masakan pelik Acu tu... tapi tup..tup... minggu lepas Uda call cakap " Acu nanti masakan lagi ye sayur yang Acu masak aritu... yang rasa bawang je tue..." hah tengok ada juga yang teringin nak makan lagi masakan Acu tu... siap request lagi nanti Uda balik nak makan...

Acu pun lelaju la whatsapp bff Acu ni mintak resepi yang benor-benornye... Jom kita layan resepinye... Tapi nama nye ni Acu je dok pandai-pandai letak...hakhak...

Salad Romaine Tumis





Bahan-bahan :

3 cekak salad romaine
3 ulas bawang putih (potong dadu)
1 inci halia (hiris memanjang)
2 sudu udang kering (ditumbuk)
3 sudu minyak bijan (cari yang halal na)
3 tangkai cili
Sedikit air
Sedikit minyak masak
Garam secukupnya

Cara-caranya :

Masukkan sedikit minyak masak. Tumiskan bawang putih, halia, cili dan udang kering hingga kekuningan.
Kemudian masukkan sedikit air. Kacau rata dan masukkan salad romaine.
Akhir sekali masukkan minyak bijan dan garam.

Inilah ropenya salad romaine... perhatikan betul-betul semasa sesi mencuci sayur ni tau... sebab cacing suka dok dalam salad ni...




2 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Boleh akak cuba ni acu.. itu rupanya salad tu..

norsadira berkata...

Sedap yer..nk try la..tq utk resepi ni..jmput singgah di blog saya ye dirawanhartawan.blogsport.com