Sabtu, 4 Januari 2014

Masak lemak cili api + tempoyak

Bismillahirahmanirahim..

Assalamualaikum dan salam tengah hari... Confius sekejap nama menu yang lepas aku masak ni... Yang mana betul pun tak tau lah.. Ikut suka dan faham-faham sendirilah yer...hehe... Masak lemak cili api tempoyak or masak lemak tempoyak cili api??? Ikut belasah lah...hakhak...

Hah dah tengah hari ni.. Mesti peningkan nak masak apa cuti-cuti ni kan?? Jom aku share kan salah satu menu yang syiok makan tengah hari...

Masak Lemak Cili Api + Tempoyak


Bahan-bahan:
4 ekor ikan biji nangka (ikan apapun boleh)
Santan (1 biji kelapa)
2 biji bawang kecil (ditumbuk)
2 biji bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1 inci kunyit hidup (ditumbuk)
1 keping asam keping
1 batang serai (ditumbuk)
5 biji cili api (ditumbuk) kalau suka pedas lebihkan yer...
2 sudu besar tempoyak
Garam secukupnya

Cara-cara:
- Basuh ikan. Kemudian kunyit dan garamkan ikan tersebut.
- Masukkan santan ke dalam periuk dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk.
- Hidupkan api dalam kadar sederhana.  Kacau kuah selalu supaya.
- Masukkan asam keping dan tempoyak.
- Kacau lagi kuah sehingga mengelegak dan masukkan ikan. Perasakan dengan garam. Siap!..

Tiada ulasan: