Pahit atau manis tetap perlu di lalui dengan ketabahan hati sehingga diizinkan Allah...
Isnin, 27 Mei 2013
Pisang Gulung Sos Coklat
Bahan-bahan :-
5 biji pisang berangan
Kulit popia } secukupnya
2 sudu tepung gandum } bancuh bersama air untuk pelekat
Minyak
Cara-cara :-
- Pisang di potong empat memanjang.
- Kemudian gulungkan pisang tadi di dalam kulit popia. Di hujung kulit di lekatkan dengan bancuhan tepung
gandum supaya ia tidak terbuka bila di goreng.
- Goreng dengan api yang kecil supaya kulit popia tidak terlalu hanggit.
Bahan sos coklat :-
1 sudu besar majerin
2 sudu besar serbuk coklat
2 sudu besar susu pekat manis
Cara-cara :-
- Cairkan mentega dengan api yang kecil. Jangan sampai hanggit.
- Bila mentega sudah cair masukkan susu. Kacau sekata.
- Masukkan serbuk coklat. Kacau rata. Tutup api dan jangan di biarkan di atas dapur kerana sos coklat
akan cepat memekat.
** Pisang yang cukup masak dan kadar api yang cukup akan membuatkan pisang cair di dalam gulungan
kulit popia... dan sangat sedap makan ketika panas bersama sos coklat.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan