Khamis, 9 Mei 2013

Bubur lambok (warisan turun temurun)

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Untungnya lah uolls semua yang selalu dok singgah kat blog teman ni tak kiralah sekadar mengintai mahupun dok tumpang lauu je kan... Kat sini teman nak kongsikan 1 resepi wooo... Ini resepi turun temurun family teman.... Susah wooo nak daapat tau... Kalau nak dapat kena kawin dulu dengan keturunan teman kalau tak tak dapet punyoo... Tapi di atas kebaikan hati teman ni pada uolls semua teman shared kan jugak lah... Benda dan perkara yang baik ni kalau kita kongsi dan panjang-panjang kan sangat bagus tau... So aku nak share kan lah pada uolls semua di entry teman kali ini.... So tak payah lah nak gaduh-gaduh nak cari keturunan teman...hahahaaha....

Resepi ni sangat simple... Ni resepi arwah mak teman yang ajarkan... Masa arwah mak ada dulu memang kerap gak masak lagi-lagi bulan Ramadhan mesti ni menu yang ada dalam senarai nak berbuka puasa... Kadang-kadang bubur lambok ni 2,3 kali mak masak dalam bulan puasa.... hehehe.. Mak buat lagi sedap... Tak sama dengan akak buat tak sama dengan orang buat jugak... huhuhu.. Rindu sangat kat mak... Al-Fatihah...


Bubur lambok 
(Versi Arwah Mak)

Bahan-bahan :-

2 cawan beras
Air secukupnya ( untuk memasak bubur )
1 biji santan kelapa
3 sudu besar udang kering  ( ditumbuk )
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk kasar )
1 batang serai ( ditumbuk )
1 biji bawang besar ( ditumbuk )
Garam dan perasa

Cara-cara :-

1. Jerangkan beras tadi sehingga menjadi bubur.
2. Kemudian masukkan santan, udang kering, lada hitam dan serai.
3. Biarkan bubur tadi menggelegak dan masukkan garam.
4. Siappp.... Sedap di makan bersama kerabu.

** Udang kering di tumbuk bersama bawang dan lada hitam.





5 ulasan:

latifah zainal berkata...

yeayy2 dapat resepi..ipah amik ek

*cik cempaka* berkata...

bole2...kalau nak tambah hirisan daun kunyit pun sodap ipah...hiris halus2 past 2 tabur kn je dlm bubur 2...heheheh...

Noor Mala Shahar berkata...

sedap bubur ini..

❤Kamsiah❤ berkata...

tak pernah buat sendiri,kat pasar malam ada jual yg dah siap hehe..

*cik cempaka* berkata...

hehehe..kat pasar malam mmg ade jual...tp kalau nk try buat sndri pun hokay gk...hehehe...lg bole mkn byak n puas...x susah pun buat nyer...try lah...