Selasa, 23 April 2013

Popia Berinti Ketam

Bismillahiramanirahim...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hokay untuk hari ini aku nak share kan satu menu lagi untuk sesi di petang hari... hehehee... Kredit to Majalah Rasa... Dok belek punya belek majalah lelama ternampak dan terberkenan plak dengan resepi Popia Berinti Ketam ni... So aku pun try pada petang hari sebagai menu santapan petang untuk seisi keluarga... hahaha.... Jom layan resepi nya... Jangan risau kalau dah nama nya aku memang lah cari resepi yang mudah sesaja...

Popia Berinti Ketam
Rujukan : Majalah Rasa


Bahan-bahan :-

3 ulas bawang putih   }  ditumbuk
2 biji telur
2 biji kentang       }  di potong dadu atau di sagat kasar
1 biji sengkuang      }  di potong dadu atau di sagat kasar
50 gm sayur campur
100 gm stik ketam    }  di celur
Garam secukup rasa
Kulit popia secukupnya
1 sudu bancuhan tepung gandum bersama air   }  di jadikan gam untuk melekatkan kulit popia.

Cara-caranya :-

- Tumiskan bawang putih sehingga kekuningan.
- Kemudian masukkan telur dan kacau di dalam kuali.
- Setelah itu masukkan kentang dan sengkuang. Biarkan seketika.
- Masukkan sayur campur, perasa dan garam. Gaul mesra.
- Ambil kulit popia dan letakkan bahan yang telah di masak tadi bersam stik ketam.
- Gulung kemas dan goreng hingga kekuningan.
- Sedia untuk di hidang dan makan bersama sos thai.


3 ulasan:

latifah zainal berkata...

boleh la ipah amik resepi ni ek..nak try buat bile free nanti.biase buat guna inti kentang jek..hehe..

*cik cempaka* berkata...

bole sesangat ipah..sila2...hehehe..

Mizz Aiza berkata...

wah.. sedapnya.. :D